محتوای خبری دانشکده پیراپزشکی

اولین رویداد استارت آپ ویکند سلامت الکترونیک دانشکده مجازی

دکتر مرعشی هدف از  استارت آپ ویکند سلامت الکترونیک را ایجاد مسیری برای پرورش ایده های برگزیده و ورود محصول نهایی به بازار دانست

دانشکده مجازی در راستای برگزاری اولین رویداد استارت آپ ویکند سلامت الکترونیک با دکتر سید سینا مرعشی مدیر آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه و مدیر گروه سلامت الکترونیک دانشکده مجازی در خصوص برگزاری اولین استارت آپ ویکند سلامت الکترونیکی به گفتگو نشست. 

 
به گزارش روابط عمومی دانشکده مجازی؛ دکتر مرعشی مدیر آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه و مدیر گروه سلامت الکترونیک دانشکده مجازی ضمن تشکر از همکاران خود در دانشکده مجازی در خصوص برنامه استارت آپ ویکند سلامت الکترونیک گفت: ایده برگزاری استارت آپ ویکند سلامت الکترونیک به ماموریت دانشکده مجازی برای پیگیری وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان خود برمی گردد. این ایده به منظور جایگزینی روش های سنتی است که از صاحبان کسب و کارهای مختلف با موضوع فعالیت مرتبط با رشته تحصیلی دانش آموختگان کمک بگیریم تا در زمینه های مختلف از فارغ التحصیلان ما استفاده کنند. ما ترجیح دادیم به افراد میدان بدهیم که اگر ایده و توانمندی خاصی دارند؛ از آن استفاده کنند، وارد فعالیت اقتصادی شوند و کسب و کاری را مرتبط با علایق خود ایجاد کنند. این موضوع ایده اولیه راه اندازی استارت آپ ویکند بود. 
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه یکی از موضوعات روز بحث سلامت الکترونیک است، با این رویکرد که این ایده ها بتوانند راهکار و پاسخی برای مسائل و مشکلات موجود در نظام سلامت دانشگاه و کشور ارائه بدهند، این موضوع برای استارت آپ ویکند انتخاب شد. 
دکتر مرعشی اشاره کرد: بهترین روش برای اینکه بتوانیم در یک فرصت کوتاه ایده ها را جمع کرده و از بین آنها مناسب ترین ها را انتخاب کرده و کمک کنیم تا افراد شرکت کننده بتوانند روی ایده خود کار کنند، برگزاری یک رویداد در قالب استارت آپ ویکند ها بود. در یک دوره کوتاه مدت آموزش های فشرده ای از منظر کسب و کار و کارآفرینی به شرکت کننده ها ارائه می شود و از آنها  می خواهیم ایده را به شکل یک پروپوزال یا پروتوتایپ دربیاورند و سپس محصول کار خود را در حضور تعدادی داور خبره در فیلد سلامت الکترونیک، کسب و کار و کارآفرینی ارائه کنند. در نهایت ایده های برتر را انتخاب و کمک خواهیم کرد روی ایده شان بیشتر کار کنند و برای ورود به بازار کار آماده شوند. 
مدیر گروه سلامت الکترونیک دانشکده مجازی در خصوص فرآیند اجرایی این رویداد گفت: برای اجرایی شدن این رویداد پیش نیازها و مراحلی وجود دارد، از جمله این مراحل دعوت از صاحبان ایده، انتخاب مربیها یا منتورها در زمینه ارائه طرح های تجاری، فرآیندهای کسب و کار و سلامت الکترونیک و نیز تشکیل کمیته داوری ایده ها است. 
وی افزود: مشابه این رویداد در سالهای اخیر در سطح کشور بسیار اتفاق افتاده است و در پایان هر کدام تعداد از ایده ها به عنوان طرح برتر انتخاب شده و جایزه دریافت می کردند.  ولی ما مسیر آتی ایده های برتر را هم باید درنظر می گرفتیم و صرفا هدف ما محدود به برگزاری یک رویداد و انتخاب ایده های برتر نبود، بنابراین مسیر بعدی را هم طراحی کردیم. 
برای مسیر بعدی حالات مختلفی وجود داشت، در کشور شتاب دهنده ها وجود دارند که بستری برای پرورش ایده ها قبل از ورود به بازار هستند. شتاب دهنده ها شرایط خاص خود را داشتند و اغلب بخش خصوصی هستند. با بررسی هایی که انجام شد معلوم شد اگر شتاب دهنده ها وارد این رویداد شوند ایده ها وارد محیط آنها می شوند و دانشگاه به نتیجه مطلوبی نمی رسید. ما به دنبال انتفاع نیستیم اما اگر راه حل خوبی در حوزه سلامت الکترونیک ارائه می شود، ترجیح میدهیم در دانشگاه باقی بماند و اول مشکلات موجود در دانشگاه را حل کند. بنابراین بین راه حل های مورد بررسی، به ایجاد یک مرکز رشد یا پارک فناوری رسیدیم. عملی ترین  راه برای ما در دانشکده مجازی ایجاد یک شعبه از یکی از مراکز رشد دانشگاه بود تا پس از استارت آپ ویکند ایده های برتر را در قالب هسته های فن آور وارد مرکز رشد کنیم و برایشان فضای فیزیکی، تسهیلات و امکانات استقرار و آموزش هایی فراهم شود تا طی دوره ای در آنجا به کسب آمادگی محصول برای ورود به بازار بپردازند. این محصول یا محصولات می تواند به شکل پروتوتایپ یا یک طرح تجاری آماده شوند. در انتهای دوره افراد حق انتخاب خواهند داشت که یا به صورت مستقل وارد بازار کسب و کار شوند یا در قالب یک شرکت دانش بنیان وارد مرکز رشد شوند و درادامه یک مسیر چند ساله برای ورود به بازار را طی می کنند و یا بتوانند کار خود را به سرمایه گذاران علاقمند عرضه کنند و اگر سرمایه گذاری پذیرفت با مشارکت آن فرد وارد بازار شوند. 
دکتر مرعشی تصریح کرد: اتفاق خوب این مسیر آشنایی با صاحب نظران و افراد خبره ای بود که برای کمک در این زمینه اعلام آمادگی کرده اند. حضور افرادی شاخص در حوزه های منتورینگ، داوری و راهنمایی طرح ها از دستاوردهای جانبی ارزشمند این رویداد تلقی می شود. 
ما در فرآیند برنامه ریزی برای اجرا این فرصت را پیدا کردیم که با تعداد زیادی از مدیران عرصه سلامت آشنا شویم و از آنها لیست مسایلی که با آنها  مواجه هستند را دریافت کنیم.  این کار یک حسن بزرگ داشت و موجب شد مدیران حوزه سلامت تامل بیشتری کنند و تعدادی از مسایل واقعی که با آن مواجه هستند را بیان کنند که منجر به آشنایی بهتر ما با مسایل و مشکلات واقعی حوزه سلامت شده است. امیدواریم در این رویداد با تعداد زیادی ایده خلاقانه و کاربردی مواجه شویم و بتوانیم به نفع شایسته ای از آنها حمایت کنیم. 
نقش گروه سلامت الکترونیک دانشکده مجازی 
مدیرگروه سلامت الکترونیک دانشکده مجازی در خصوص نقش دانشکده مجازی در برگزاری این رویداد گفت: دانشکده مجازی سازمانی جوان و نوپا هست که حدود 7 سال قدمت دارد. گروه سلامت الکترونیک هم بسیار جوان بوده و 3 سال قدمت دارد و هنوز دانشجو در این گروه پذیرش نمی شود. دارایی ما در این گروه تعدادی اعضای هیات علمی جوان، علاقه مند و فعال است و تا زمانی که فرآیند جذب دانشجو به نتیجه برسد از فرصت استفاده می کنند و فعالیت های مختلف پژوهشی، کارشناسی و مشاوره انجام می دهند. حضورشان در این رویداد باعث می شود به مسایل و مشکلات در سطح دانشگاه آگاه بشوند. بنابراین فرصت دارند در این رویداد به عنوان کارشناس خبره سلامت الکترونیک در نقش منتور و یا داور فعالیت داشته باشند. همچنین به عنوان مشاور در کنار تیم ها در اجرایی کردن ایده ها می توانند حضور داشته باشند. 
از دیگر فعالیتهای گروه سلامت الکترونیک که در حال انجام است بحث تله مدیسین و پزشکی از راه دور است. در حال حاضر اگر چه تصور می شود زیر ساختها به طور کامل فراهم نیست، اما حتی همین مشاوره های تلفنی هم نوعی سلامت الکترونیک است. خدمات پزشکی از راه دور به عنوان یکی از اشکال ارائه خدمات سلامت در آینده سهم بسیار بیشتری در ارائه خدمات سلامت پیدا خواهد کرد. اصولا سلامت الکترونیک را نمی توان به عنوان حوزه جداگانه دید و کاملا با ارائه خدمات سلامت عجین شده است. ما فقط باید از ابزارهای الکترونیک و دیجیتال به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم که بتوانیم بیشترین بهره وری را داشته باشیم و خدمات بهتر ارائه دهیم.
ضرورت سلامت الکترونیک در صنعت سلامت  
دکتر مرعشی افزود: سلامت الکترونیک تا 5 سال پیش یک موضوع تجملی و لوکس در حاشیه خدمات سلامت شمرده می شد اما در این چند سال اخیر این گونه نیست. در حال حاضر ارائه خدمات سلامت بدون سلامت الکترونیک را نمی توان تصور کرد. در دور افتاده ترین قسمت های کشور خودمان؛ شبکه های بهداشت که به ارائه خدمت می پردازند، اطلاعات را در سیستم الکترونیک ثبت می کنند که در آینده می توان آن را به اشکال کامل تری تبدیل کرد. در حال حاضر در کشور ما هیچ بیمارستانی نیست که از سیستم نرم افزاری و HIS استفاده نکند. 
برنامه دانشگاه برای حمایت از ایده ها 
مدیر آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه در مورد برنامه دانشگاه برای حمایت از ایده ها اظهار داشت: آقای دکتر کریمی رئیس محترم دانشگاه در صحبت های مختلفی که داشته اند، به دفعات اشاره کرده اند که باید به سمت دانشگاه های نسل سوم و چهارم حرکت کنیم؛ این سیاست دانشگاه است. تعریف دانشگاه نسل سوم و چهارم این است که از فاز صرفا آموزشی و پژوهشی عبور کرده و وارد فاز ارائه خدمت به جامعه و به عهده گرفتن نقش و مسئولیت اجتماعی شویم که کسب و کار و انتفاع را هم شامل می شود. اگر این را به عنوان سیاست کلی بپذیریم همه ارکان دانشگاه در همین راستا فعالیت خواهند کرد. ما در مدیریت فناوری و اطلاعات دانشگاه که اصولا یک واحد ارائه خدمت است وظیفه خود می دانیم که به واحدهای مختلف در سطح دانشگاه کمک کنیم تا با بهره گیری از ابزار و زیر ساخت های فناوری اطلاعات که در اختیار داریم بتوانند ماموریتهایی که دارند را به نحو احسن انجام دهند. این به عنوان یک پیش فرض در همه فعالیت های ما حاکم است. به صورت خاص در مورد این رویداد با توجه به اینکه در مورد سلامت الکترونیک است و رکن اصلی آن فناوری اطلاعات بوده ما نیز تلاش می کنیم بسترهای لازم را فراهم کنیم.  
دکتر مرعشی افزود: خوشبختانه در دانشگاه مکانیزم هایی برای حمایت از افرادی که صاحب ایده هستند، پیش بینی شده است. دفتر ارتباط با صنعت در زیر مجموعه معاونت پژوهشی وجود دارد،
همچنین 6 مرکز رشد در سطح دانشگاه وجود دارد و جدیدترین آن مرکز رشد فناوری سلامت است که مدیریت آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه به عنوان عضو شورای این مرکز رشد در آن حضور دارد. فلسفه این مراکز هم حمایت از ایده ها است. مراکز رشد پذیرای افرادی هستند که می توانند ایده ای را ارائه دهند و انگیزه و توانایی لازم برای تبدیل  ایده به عمل و محصول را دارند. این افراد چه در قالب هسته فناور و تیم غیر رسمی یا در قالب یک شرکت حقوقی و یا هر شکل دیگر می توانند آنجا مستقر شوند و امکانات و حمایت های خوب مالی و حقوقی را دریافت کنند و  در نهایت بتوانند ایده را به محصول یا خدمت قابل ارائه به بازار تبدیل کنند.
چالش های حوزه سلامت  
دکتر مرعشی بیان کرد: در حال حاضر در حوزه سلامت مسائل جدی داریم که در دو حیطه کلی مدیریت بهینه منابع و کیفیت ارائه خدمات قرار میگیرند. از منابعی که برای ارائه خدمات داریم با توجه به محدودیت های موجود باید به گونه ای استفاده کنیم که بهترین بهره را ببریم و بهترین خدمت را ارائه کنیم. با توجه به اینکه دانشگاه علوم پزشکی تهران برای بسیاری از خدمات تخصصی و فوق تخصصی مرجع است، کیفیت ارائه خدمات علاوه بر ماموریت های آموزشی و پژوهشی بحث مهمی است. 
یکی از چالشهای مهمی که با آن مواجه هستیم این است که اصولا فرآیندهایی که اکنون الکترونیکی هستند، بر مبنای ارائه خدمت دستی و سنتی طراحی شده اند. در اغلب موارد همان فرایند ها را سعی کردیم مکانیزه کنیم. با گذشت سالها و کسب تجارب مختلف به این نتیجه رسیده ایم که فرآیندها باید برای روش الکترونیکی بازطراحی شوند و فرآیندهای دستی که به همان صورت مکانیزه شده کارایی لازم را ندارند و به این شکل نمی توان به نتیجه مطلوب رسید. لازم است با همکاری کادر درمان و متخصصین بالینی،IT و مدیریتی فرآیندها مجدد بازبینی شوند. در این میان تلفن های همراه هوشمند را هم باید جدی بگیریم. در سالهای اخیر استارت آپ های خوبی در زمینه سلامت الکترونیک تشکیل شده است و ایده های خوبی در زمینه نوبت دهی بیمار، راهنمای بیماریها و سیستم های مشاوره پزشکی مطرح شده است. تغییر پارادایم در زندگی مردم به سمت الکترونیکی شدن اتفاق افتاده و اثرات آن را در سیستم های بانکی، حمل و نقل و حتی خرید مشاهده می کنید، در ادامه همین روند این تغییر در نظام سلامت هم باید اتفاق بیفتد.
عضو هیات علمی دانشکده مجازی به بیان برخی چالش های حوزه سلامت پرداخت و گفت: تعامل با تیم بالینی و متخصصین پزشکی برای ثبت اطلاعات بیمار و پیدا کردن راهکاری به این منظور یک چالش مهم است. این افراد به علت تعداد زیاد بیمار فرصت کافی را در این زمینه ندارند. ابزاری نیاز است تا زمانی که پزشک به بیمار خدمات می دهد بتواند هم اطلاعات بیمار و هم سوابق او را ببیند و هم اطلاعات بیمار را  وارد کند و نهایتا بتوان پزشکان را با بحث فن آوری اطلاعات آشتی داد. این معضلی است که صرفا از طریق فناوری اطلاعات قابل حل نیست و باید در فرآیند ها تجدید نظر کرد. 
در زمینه استفاده بهینه منابع، باید راه حلی بیابیم که بتوانیم برای هر پزشک مدیریت زمان داشته باشیم و هر کجا هستند بتوانند به طور بهینه وقت خود را مدیریت کنند. چالش دیگری که با کمک تکنولوژی اطلاعات می توانیم حل کنیم روش تعیین هزینه تمام شده خدمات است که باید در این زمینه به سراغ سیستم های هوشمند برویم. برای حل این مسایل باید از تکنولوژی استفاده کنیم، فرآیندها را بازبینی کنیم و نقش ها را تغییر دهیم. 
دکتر مرعشی در دعوت از مدیران بر مغتنم شمردن این رویداد تاکید کرد و گفت: بهترین پیشنهادی که به مدیران سطوح مختلف دانشگاه علوم پزشکی تهران دارم این است که این فرصت را مغتنم شمرده و به صورت مسئله هایی که با آنها درگیر هستند، بیشتر توجه کنند و این رویداد را فرصتی بدانند که شاید برای چالش هایی که با آنها دست به گریبان هستند، راهکارهایی مطرح شود و بتوانند از این راه حل ها برای ارائه بهتر ماموریتی که انجام میدهند استفاده کنند. 
همچنین خطاب به دانشجویان و شرکت کننده ها در این رویداد پیشنهاد می کنم با جسارت، سماجت و قدرت وارد شوند و تردیدها را کنار بگذارند. افرادی که به عنوان منتور، مربی و داور در این رویداد حضور دارند درکنار آنها هستند و به آنها کمک خواهند کرد ایده خود را پرورش دهند. مهم این است که چشمان باز و نگاه تیزبین و ذهن آماده برای ارائه یک راه حل داشته باشید. 
فیلم خوش آمدگویی دکتر مرعشی مدیرآمار و فناوری اطلاعات دانشگاه  و مدیرگروه سلامت الکترونیک دانشکده مجازی  به مخاطبان اولین استارت آپ ویکند سلامت الکترونیک دانشگاه علوم پزشکی تهران  را اینجا مشاهده کنید
گروه خبری: سیده کاملیا داودزاده ـ الهام حق شناس

 

الهام  حق شناس
تهیه کننده:

الهام حق شناس